S/Y Thaleia

Lokikirja

Purjehdusohjeita

EtusivulleARC 2012

28.11

Jokin aika sitten mastotarkastuksessa todettiin tutkan kiinnityksen löystyneen, korjaaja tuli vasta 1 h ennen starttia ja homma oli valmis 25 min ennnen starttilaukausta. Lähtöviivan yli ehdittiin 194 veneen joukon loppupuolen mukana.

10-15 m/s myötätuuli alkoi ihan ennusteen mukaan saaren kyljessä. Näyttävän näköinen suomalaisveneiden kohtaaminenkin saatiin, kun Lucky Lady ajoi reippaassa tuulessa meidän perän vieressä ja Eira tunki vielä välistä Thaleian perän takaa oikealle. Muita veneitä ei lähistöllä ollutkaan häiritsemässä.

Tuuli jatkui yön kovien sateiden kanssa, aamuyöstä näkyi enää muutaman veneen valot. Aamulla muita veneitä ei enää näkynyt. Ajettiin iso 3-reivissä ja ehkä siksi ja onneksi purjeen yläosassa huomattiin yhden ratsastajan kohdalla repeämä. Purje alas ja teippikorjaukseen. Sen jälkeen on isopurjetta hiukan säästelty, paikkaus näyttää olevan Ok ja eikähän pian oteta purje taas täyteen käyttöön. Harryn tekemät isopurjeen preventerivarmitukset tuntuvat pelaavan mukavasti ja uusi "boom brake" on hyvä jiipatessa.

Merivesi on 24,8 C, päivät aurinkoisia ja lämpimiä, tuuli vähän hankalasti suoraan takaa. Lämmin merivesi houkutteli jo ensimmäisiin merivesipesuihin. Seuraaville pesu onkin hankalampaa, pesuämpäri lähti omille purjehduksilleen.

Pikkuyllätyksiä sattuu aika huolellisista tarkistuksista huolimatta, purjeen jälkeen lieden kiinnitys petti. Toinen akselitappi on kulunut poikki ja toisestakin akselista on enää 10-20 % jäljellä. Tavallinen vika veneliesissä ja sen aiheuttaa lieden turha vapaana keinuminen, liesi kannattaa pitää lukittuna kun ei ole käytössä. Katkennut akseli korvattiin 5 mm poranterällä.

Ruorivuoroihin on jo aika hyvin totuttu, 2 h ruorissa ja toiset 2 varalla, sitten pitkä vapaa. Näin ympäri vuorokauden ja aina 2 h muutos edellisen vrk vuoroihin. Aluksi unen saanti oli vaikeaa keinumisen ja tuon työrytmin vuoksi, Ok jo nyt. Autopilottia ei juuri käytetä akkusähkön säästämiseksi ja yöt ajetaan pienillä purjeilla, helpottaa sekä käsiohjausta että nukkumista.

Yllättävän vähän reilu tuuli ja iso aalto tai maininki on häirinnyt haastavaa 6-hengen lounaiden ja päivällisten tekoa, enemmän ehkä syömistä Larin tekemistä viinilasien pitimistä huolimatta.

Hienoa.

Antti