Ankkurointi Välimeren tyyliin


Välimerellä ja muuallakin noilla leveysasteilla vene ajetaan yleensä laituriin perä edellä. Noin se on mukava tehdä ainakin veneillä, joissa avotila on perässä ja siitä helppo käynti uimatasolle.

On tuohon vielä toinenkin syy. Satamissa käytetään yleensä omaa ankkuria, poijuja tai perätolppia ei ole. Kun vielä satamat ovat usein aika avoimia, reiluunkin tuuleen ja maininkiin täytyy varautua, tarvitaan iso ankkuri, pitkä kettinki ja kunnon ankkurivinssi. Paras paikka noille on veneen keulassa, joten keula tulee satamissa merelle päin ja perä laituriin.

Ankkuroinnin ja laituriin ajon koukerot ovat oikeastaan itsestään selviä, kun niitä etukäteen miettii. Usein kuitenkin suunnitellaan vain se seuraava liike selvittämättä mihin tilanne kehittyy. Alla on esitetty joitain tavallisimpia tilanteita, mallin tunteminen saattaa helpottaa omaa toimintaa vastaavan tilanteen tullessa eteen.


Kuumaan aikaan ankkurissa jollain mukavalla lahdella on hyvä olla, viileämpää kuin kaupunkien satamissa ja uimaan voi hypätä suoraan veneestä. Yleensä ankkuripaikat ovat rauhallisia ja tuuli tyyntyy ainakin yöksi.

Ankkurissa:

Paluu etusivulle