Laituriin


Perä edellä laituriin on periaatteessa helppo tulla, samoin sieltä lähteä, mutta aina välillä jokin pikkujuttu menee väärin ja operaatiosta tulee katsojille mielenkiintoinen.

Moneen noista pikkujutuista voi varautua etukäteen ja pilata katsomon ilon.


Onnistuneen laituriin tulon perusta on operaation kunnollinen suunnittelu, työnjako ja valmistautuminen. Tuttuun satamaan tultaessa tuo on helppoa, mutta mahdollista ja jopa tärkeämpää outoon paikkaan tultaessa.


Suunnittelu tarkoittaa, että mietitään ajoissa kuinka vene ajetaan paikoilleen, miten tuuli ja muut veneet huomioidaan sekä miten oma miehistö toimii. Kippari kertoo tuon miehistölle samalla kun jakaa tehtävät, ainakin lepuuttajien laiton, ankkurin laskun, köysien kiinnitykset ja naapuriveneistä huolehtimisen. Ankkurin laskijan ja ruorimiehen on hyvä sopia käsimerkeistä.

Peräköydet ajoissa paikoilleen (Miten köydet laiturille; suorina, 2-kertaisina vai lenkillä? Miten ja mihin kiinni?), omaa miehistöä laiturille vai ei jne.

Lepuuttajat paikoilleen, peräkulmat ja veneen keskiosa ovat tärkeitä, pallo tai 1 iso varalle.


Yleensä veneet kääntyvät peruutettaessa aluksi joko paapuurin tai styyrpuurin puolelle potkurin kätisyyden mukaan. Penelope kääntyy paapuurin puolelle. Tämä kannattaa ennakoida peruutettaessa.

Eteenpäin lähdettäessä potkuri työntää vettä peräsimen ohi ja ohjaus toimii heti, mutta peruutettaessa näin ei ole ja ohjaus rupeaa toimimaan vasta, kun vene on kunnolla liikkeessä.

Ankkuri kannattaa laskea aika ulos, yleensä 30-40 m on hyvä. Jos tuuli on sivulta tai edestä, vielä enemmän.


  • s/y Penelopella lähestyminen kannattaa tehdä myötäpäivään kaartaen, käännös jätetään 20-30 astetta vajaaksi
  • Peruutus aluksi melko reilulla kaasulla, vene kääntyy laituria kohti
  • Ankkuri pudotetaan, kun keula on naapuriveneiden ankkurilinjojen välissä
  • Laituria kohti 1 - 2,5 solmun nopeudella. Kovempi tuuli, kovempi vauhti. Kovalla tuulella kannattaa ankkuri laskea vinssiltä vapaasti kitkajarrulla.
  • Ensin tuulen puoleinen peräköysi kiinni
  • Ankkurista kelataan turha löysä pois, jotta keula pysyy paikallaan
  • Toinen peräköysi kiinni, ankkuri kiristetään ja tarkistetaan, että se pitää
  • Kuorma siirretään pois vinssiltä ketjulukolla tai esim. köyden ja ketjukoukun avulla.


Paluu ankkurointisivulle